Czy tostery poziome można zastąpić tosterami zamykanymi?

W czasach lat 90′ poprzedniego wieku powstało narzędzie podgrzewające kromki chleba. Wynalazek zrewolucjonizował kuchnię urozmaicając ją o kolejny smakołyk.

Dzisiaj tostery elektryczne są niezwykle dobrze znane, nie tylko w dużych lokalach gastronomicznych, ale także w zwyczajnych kuchniach. Swoją popularność zdobyły dzięki małym rozmiarom oraz przystępnej cenie. Oferty firm oferują duży asortyment tych urządzeń. Do wyboru mamy tostery pionowe, poziome, zamykane oraz tunelowe. W zależności jakiego typu grzanki i jaką ich ilość pragniemy przyrządzić, takie urządzenie musimy wybrać. Jeśli potrzebujemy tostera, głównie na użytek osobisty, odpowiednim rozwiązaniem będzie szukanie między tosterem pionowym, a zamykanym.

Najbardziej tradycyjnymi tosterami elektrycznymi są takie o strukturze pionowej, do których pieczywo wkłada się z góry. Wnętrze tego urządzenia zaopatrzone jest w grzałki elektryczne, podgrzewające kromkę z obu jej stron. Takiego rodzaju tostery są względnie niedrogie, gdyż ich wydatek zaczyna się już od 30zł. Jeśli jednak zechcemy robić tosty z farszem, idealnym wyjściem jest toster zamykany. Jego konstrukcja zdecydowanie różni się od tostera pionowego, gdyż pieczywo podgrzewane są przez dwie, przylegające do siebie, metalowe płytki. Ten toster elektryczny daje możliwość urozmaicenie normalnego tosta o dodatki jak żółty ser, wędlina czy pieczarki.

Nie ważne jaki toster się wybierze, warto też skierować uwagę na jego wykonanie i moc grzania oraz wytrzymałość. Ważne aby wyposażony był także w czasomierz, zapobiegający spaleniu się tostów.