Jaki powinien być profesjonalny kelner?

Przychodząc do restauracji liczymy na prędką oraz sprawną obsługę. W tym zamiarze sporo usługodawców z dokładnością dobiera personel. Często ustala szkolenia i dodatkowe kursy dla zwiększenia jakości pracy.

Do najważniejszych obowiązków kelnera należy obsługa gości, w tym przyjmowanie zamówień i bezzwłoczne dostarczenie potraw. Aby uprościć sobie wykonywane zadania, kelnerzy wykorzystują sprzęty dodatkowe takie jak wózki kelnerskie, tace i inne tego typu dodatki. Osoba obsługująca klienta powinna cechować się sztuką mówienia, spokojem i wyczuciem sytuacji. Jest to zawód polegający na pracy z konsumentem, dlatego też trzeba umieć z nim rozmawiać. Typowy kelner powinien utrzymać kulturę osobistą, znać reguły savoir vivre oraz potrafić zachować opanowanie nawet w najbardziej nietypowych wydarzeniach. Przeważnie zdarza się, że niecierpliwy konsument potrafi swoje poirytowanie wyładować na niczemu winnego kelnera. W takich sprawach opanowanie oraz idealne zdolności mogą sprawić cuda. Między innymi dla sprawnego przynoszenia dań wykorzystuje się wózki kelnerskie. Umożliwiają nie tylko szybsze dostarczenie usługi ale także przyniesienia znaczniej ilości dań w jednej chwili.

Poza formalnymi zadaniami, zadaniem kelnera jest także umilenie chwili klientom, doradzenie wyboru winna oraz zadbanie o dobrą atmosferę w pubie. Dlatego też jest on wizytówkę własnego miejsca pracy, a bez wykorzystania sprzętów kuchennych jak np. wózki kelnerskie jego praca byłaby wolniejsza i w mniejszej skali skuteczna.