Kelner, zawód dla każdego?

Zawód kelnera zazwyczaj stanowi wizytówkę restauracji. Dobrze wykonując swoją pracę przyciąga nowych konsumentów oraz dodatkowo zatrzymuje regularnych bywalców. Niefortunnie jakość zarobków nie jest właściwa do wysiłku jaki trzeba włożyć w ten zawód.

Głównym zajęciem kelnera jest obsługa klienta poprzez wybór miejsca, podanie menu, przyjęcia zamówienia itp. aż do chwili uzyskania zapłaty za posiłek. W między czasie osoba zatrudniona na stanowisku kelnera powinna popisać się sztuką wymowy i solidną znajomością dań serwowanych w lokalu gastronomicznym. W zależności od normy oraz poziomu restauracji, kelner musi też znać kartę win oraz normy jego podawania. Bez względu jednak od rangi lokalu, prawie każdy dobry kelner powinien mieć wiedzę na temat savoir-vivre oraz odpowiedniego wychowania.

Zawód ten wymaga zdolności działania indywidualnie i w grupie. Osoba zatrudniona na tym stanowisku osobiście obsługuje klienta, ale w tym samym czasie musi współpracować z pozostałymi pracownikami aby wykonanie zamówienia doszła do skutku. Jest on pośrednikiem między konsumentem, a kucharzem – dlatego też musi dokładnie przekazywać informacje dotyczące zamówionych dań. Dodatkowo od kelnerów wymaga się kultury osobistej i naturalnie przyjaznej aparycji. Mile widziana jest także znajomość języków obcych i troska o higienę osobistą oraz czystość otoczenia.

Mimo tak wielu wymagań, zawód kelnera nie jest niestety wysoko opłacany. Ich wypłata składa się z 2 części: zasadnicza jest od pracodawcy i druga otrzymana z napiwków. Wysokość w dużej mierze zależy od lokalizacji i jakości restauracji.