Popcorn – nie taki zdrowy jak nam się wydaje

mPopcorn stanowi znakomitą przekąską przy okazji seansów filmowych w gronie znajomych. Prażoną kukurydzę wielu z nas przyrządza samodzielnie w mieszkaniu. Najpopularniejszą techniką jest przygotowanie popcornu w mikrofalówce – wystarczy uzyskać zrobione opakowanie w sklepie i włożyć do sprzętu na parę minut, aby za moment cieszyć się pyszną przekąską.

Zastanawialiście się poprzez chwilę czy takiego rodzaju jedzenie prażonej kukurydzy jest w ogóle zdrowe? Amerykańscy uczeni odnoszą pewne wątpliwości. Naukowcy z Center for Drug Design na University od Minnesota przeanalizowali oddziaływanie diacetylu, który jest najczęściej wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Aromat ten powoduje, iż popcorn z mikrofali ma tak genialny maślany smak oraz zapach. Niefortunnie na tym etapie kończą się jego zalety. Z badań wynika, że substancja jest w stanie wywoływać chorobę płuc – zarostowe zapalenie oskrzelików. Jednakże to nie wszelkie złe wiadomości. Diacetyl poważnie uszkadza nasze komórki nerwowe jak również przyspiesza tworzenie się kępek beta-amyloidu, czyli specyficznego białka odpowiedzialnego za powstawanie licznych neurologicznych schorzeń, jak na przykład choroba Alzheimera. Co więcej popcorn przygotowany w kuchence mikrofalowej posiada toksyczną substancję mogącą zaburzać gospodarkę hormonalną organizmu. Co gorsze związek ów znajdzie się nie tylko w maślanym popcornie. Jest on także obecny również w margarynie, piwie i licznych innych przekąskach. Rozsądniej ustrzec się takowego rodzaju specjałów, ponieważ strach pomyśleć, jak negatywnie potrafi oddziaływać na nasze zdrowie.

Jeszcze do niedawna popcorn uważany był za jedną z najzdrowszych przekąsek, którą udaje się nawet jeść w okresie diety. Wszak posiada on sporo błonnika i jest niskokaloryczny. Niemniej jednak bardzo elementarny pozostaje sposób jego obróbki – w tym przypadku za pomocą kuchenki mikrofalowej, jaki uważany jest za jeden z najniebezpieczniejszych dla zdrowia potraw. Gdy nie możemy się oprzeć popcornowi, mamy możliwość szykować go samemu. Bardzo dobrą alternatywą dla niezdrowej przekąski stanowi łatwy w przygotowaniu a także bez szkodliwych dodatków. Do rozgrzanego oleju z pestek winogron lub masła rozpuszczonego w garnku na średnim ogniu dodajemy pół szklanki ziaren kukurydzy organicznej, przykrywamy szczelnie pokrywą. Ziarna rozpoczną się prażyć w ciągu minuty, co z całą pewnością usłyszymy w trakcie pękania. Gotową przekąskę posypujemy solą morską i ewentualnie świeżo zmielonym pieprzem.