Samodzielna produkcja kiełbas

Parówki, serdelki, biała kiełbasa, salami, kabanosy… Aktualnie jest nadzwyczaj wielki rodzaj wędlin, kiełbas i pozostałych mięsnych produktów. Aczkolwiek czy interesowaliście się jak tworzona jest kiełbasa?

W pierwszym etapie trzeba wytypować i oddzielić właściwe mięso. Niezwykle zasadnicze jest zachowanie należytych proporcji pomiędzy wytworami mięsnymi, a przyprawami i dodatkami funkcjonalnymi. Nie można zapominać też o Polskiej Normie oraz ilości tłuszczu w kiełbasie, jakiego musi być się ok. 20%. W następnej kolejności następuje etap peklowania zapewniający świeżość, smak oraz kolor wędliny. Tak przyprawione mięso mamy możliwość poddać mieleniu na farsz.

Kolejnym krokiem wytwarzania kiełbasy jest włożenie farszu w tzw. osłoncki kiełbasy. Oferta handlowa umożliwia nam szeroki wybór nadziewarek do kiełbasy. Pośród szerokiego arsenału możemy wyselekcjonować nadziewarki ręczne kolanowe, których rozmiar może wynosić do 2kg. Są one jednakże mało efektywne oraz niepopularne. Częściej rozchwytywanymi są nadziewarki ręczne korbowe, których rozmiar dochodzi od 1,5 kg do ponad 10 kg. Najlepszymi aktualnie są te elektryczne. Niestety nadziewarki te miewają bardzo dużą cenę, dlatego też użytkowane są przede wszystkich w przemyśle mięsnym oraz gastronomii. Produkcja kiełbasy uzależniona jest także od wielkości lejka i surowca, z jakiego nadziewarka jest zrobiona.

Ostatnim procesem jest wysuszenie, wędzenie i parzenie kiełbasy. Jak widać produkowanie kiełbasy wydaje się prostą czynnością, ale na nieszczęście mozolną.