Tłusto, dużo, czyli kuchnia polska

Prawie każdy zasadniczy mieszkaniec naszego kraju zdaje sobie sprawę z tego, iż nasze krajowe potrawy charakteryzują się kaloryczną i niezwykle tłustą kuchnią. Jakkolwiek pomimo tej dużej ilości tłuszczu i węglowodanów warto jest skusić się na powszechne krajowe specjały.

Wraz ze zmieniającymi się narodowościami zamieszkującymi Polskę, zmianom ulegały także kulinarne specjały. Początki kuchni polskiej sięgają wpływów wschodnich, czerpiąc ze smaków tatarsko-tureckich, niemieckich, włoskich oraz żydowskich.

Wspólnie z ciągiem kultury i łączeniem się stylów kulinarnych na stołach zaczęły pojawiać się dania z odrębnych części Europy. Jednak w okresie przedświątecznym, tradycyjnie na stołach można dostrzec i co istotniejsze uszczknąć, typowo rodzimych potraw.

Najbardziej popularnymi daniami są przede wszystkim pierogi, gołąbki, bigos, czy galareta z mięsem. Często, w toku niedzielnego spożywania posiłku, polska familia może delektować się kotletami schabowymi lub mielonymi. Pośród zup, najogromniejszą popularność zyskał rosół, polski żurek, czy chłodnik. Podsumowaniem każdej potrawy winien być słodki deser. Właściwie każdy z pewnością przypomina sobie babcine wypieki takie jak faworki, serniki, placek drożdżowy czy świeże i tłuściutkie pączki.

Należy przyznać, że na stagnację w polskiej kuchni nie można narzekać. Krajowe dania posiadają silną historię i tak samo rozmaity smak. Jednakże musimy przyznać, że polskie potrawy nie stronią od nadmiaru tłuszczu, dlatego też proponowane są „na bogato”.