Tuczące smaki lata

gLato to okres pysznych smaków, niestety co poniektóre z nich mogą być sprawcą dodatkowych kilogramów. Jak dbać o naszą figurę podczas wakacyjnego urlopu?

Nieodłącznym elementem wakacji są bezdyskusyjnie lody, jednakże dla niektórych wyjazd wypoczynkowy bez gofra nie ma sensu. Oczywiście raz na jakiś czas można pozwolić sobie na takiego typu słodycze, głównie w czasie wakacji letnich. Kulka tradycyjnych lodów, pozbawione dodatków, posiada od 30 do 60 kcal. Sorbety są beztłuszczowe, za to zatrzymują witaminy z owoców, z których je przyrządzono. Wersje śmietanowe zawierają rzecz jasna odrobinę tłuszczu, jednak przynoszą również wspierającego kości i zęby wapnia. Gofry raczej nie mogą poszczycić się zawartością służącą zdrowiu substratów, lecz są względnie lekkostrawne. Więc w czym rzecz, albowiem duża ilość wakacyjnych słodkości nie jest aż taka kaloryczna. Chodzi przede wszystkim o dodatki. To one mogą zmieniać słynne letnie a także lekkie desery w bomby kaloryczne. Na czarnej liście wykryje się: bita śmietana, polewy, batony, pokruszone ciastka, posypki a także wiele odmiennych. Oto przykład: suche gofry to 140 kcal, natomiast z bitą śmietaną i owocami – do 500 kcal. Poza tym, gigantyczna dawka cukru prostego z deseru obciąża trzustkę a także może prowadzić do nagłych spadków poziomu glukozy we krwi. W wyniku tego całkiem realne jest to, iż po niedługim czasie będziemy posiadali ochotę na jeszcze jednego gofra.

Kolejnym tuczącym wakacyjnym przysmakiem okazują się frytki. Ziemniaki same w sobie są niebywale zdrowe – posiadają sporo sycącej skrobi oraz wartościowego białka roślinnego. Dostarczają organizmowi dawkę minerałów, m.in. wspomagającego mięśnie a także obniżającego ciśnienie potasu, oraz działającego kojąco na nerwy magnez. Są także obfite w witaminę C. Niefortunnie kąpiel w głębokim i gorącym tłuszczu sprawia, że frakcja ziemniaczanego bogactwa po prostu się ulatnia, za to sam artykuł przesiąka jak gąbka niezdrowym tłuszczem. W rezultacie tego przyjmujemy niezdrowe dla własnego organizmu kwasy tłuszczowe. Smażenie w głębokim tłuszczu nie sprowadza się tylko do frytek. Panierowane kurczaki, krewetki w cieście lub warzywa tracą obszerną część zdrowej mocy w owej tłuszczowej kąpieli.

Sezon letni to zaczęcie na dobre sezonu grillowego. Mylą się ci, którzy uważają że potrawy z grilla są najzdrowsze na świecie. W każdym kłamstwie jest jakieś ziarenko prawdy, tak i w tym wypadku. Dania z grilla są zdrowe do pewnego stopnia – wystarczy przygotować właściwe mięso, rybę, warzywa, a nie karkówkę, kiełbasę, kaszankę itp. Tłuszcz wyciekający z potrawy na rozżarzone węgle jeszcze psuje sprawę. W skutek tego wytwarzają się szkodliwe substancje.