Z czym podaje się frytki?

fFrytki – przyrządzane na różnorakie pomysły – rozdrobnione, pokrojone w kształt słupków, ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu. Użytkowane jako dodatek do dań pieczonych czy też smażonych na przykład ryb.

Frytki powinny być przyrządzane ze wyjątkowych rodzajów ziemniaków, mające w sobie spore ilości skrobi i o podłużnym kształcie bulwy. Frytki gotowe z takich odmian ziemniaków nie pochłaniają wielkich ilości tłuszczu, poprzez co są smaczniejsze oraz w mniejszej skali ciężkostrawne. Do smażenia frytek używa się frytownic, aczkolwiek można je smażyć też w innych naczyniach, lub na patelni. Pod względem dietetycznym frytki są potrawą ciężkostrawną. Zawierają sporo tłuszczu, który poddany pozostał wysokiej temperaturze smażenia.

Frytki oferowane są tuż po usmażeniu. Do frytek zawsze daje się jakiś dodatek. W naszej ojczyźnie sławnym dodatkiem do frytek stają się ketchup. A jak kwestia prezentuje się w odrębnych zakątkach globu W Belgii frytki zazwyczaj przygotowywane są jako odrębne danie w papierowym rożku, wraz z majonezem, ketchupem curry, sosem z piklami bądź fritassaus – lżejszą wersją majonezu. Do tego moglibyśmy dodać frikadel, czyli smażoną kiełbasę curry. W Bułgarii na frytki ściera się sirene – ser zbliżony do bryndzy. Kanada podaje poutine, inaczej frytki zanurzone w sosie pieczeniowym zakryte grudkami serka wiejskiego. Tu i ówdzie można spotykać frytki z mięsem mielonym, hot dogami, serem, dressingiem oraz sosem pieczeniowym. We Francji frytki serwowane są często do steków. W każdym wypadku asystuje im ketchup, majonez, musztarda Dijon albo fritessaus. W Islandii frytki serwuje się głównie jako sider, z ketchupem lub sosem koktajlowym. Japońskie frytki jak zawsze są innowacyjne. Oferowane są z saszetką zawierająca przyprawy, sezam, wodorosty oraz sól. Frytki po wietnamsku są zupełnym zaskoczeniem, bowiem oferowane są z porcją masła plus posypką z cukru. Wiele do powiedzenia ma Holandia. Tu możemy spodziewać się rozmaitych dodatków, jak na przykład majonez, fritessaus, sos satay, ketchup, curry oraz speciaal – mieszanka fritessaus, siekanej cebuli i ketchupu. Rumuńskie frytki zazwyczaj podawane są z mujdei – ostrym sosem czosnkowym, jakiego konsystencja oraz skład zależy tylko i wyłącznie od kucharza. Na Filipinach dostaniemy frytki z bekonem, sosem serowym oraz kwaśną śmietaną. Cheese ‘n chips, a więc amerykańskie frytki zanurzone w dużej ilości sera Americana, Cheddar lub Mozarella. Do tego bardzo częstym dodatkiem jest mięso mielone albo sos pieczeniowy. W Texasie najpopularniejszym dodatkiem do serowych frytek jest ostra papryka jalapeno. I na sam koniec najbardziej popularne fish ‘n chips, a więc ryba z frytkami, od czasu do czasu w towarzystwie puree z groszku. Frytki przyprawione są octem winnym a oprócz tego w tradycyjnych smażalniach dalej oferowane w papierowym rożku – takiego rodzaju rarytasy tylko w Wielkiej Brytanii.